sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

BALILAISIA HERKKUJA
OSA 2
VIHANNESSALAATTI PÄHKINÄKASTIKKEELLA
JA
KANAA MAUSTEISESSA KOOKOSKASTIKKEESSA
 Syystalvella sisareni kävi miehensä kanssa Balilla lomailemassa ja he toivat siis tuliaisiksi sieltä keittokirjan. Olen kerran aikaisemmin kokannut sen resepteistä ja kirjannut tänne otsikolla:
Balilaista ruokaa ja silloin tein myös kanaa kuten tänäänkin.
Tähän ruoanlaittoon sisältyi haasteena maapähkinöiden kuoriminen, kun kaupasta ei löydy kuorittuja. No, kiehautin pahkinät pari minuuttia kiehuvassa vedessä, huuhtelin ja valutin ne... ja sen jälkeen olikin aikamoinen urakka, kun irrottelin pähkinät kuoristaan. Hohhoijaa, puolisen tuntia koko kahden ja puolen tunnin ruoanlaittourakasta meni pähkinöitten kuorimiseen.. oli ehkä sen arvoista... Ruoka maistui kyllä kaikille, joten ehkä ryhtyisin samaan uudelleenkin. Tässä ruoassa on sopivasti tulisuutta, ei liikaa ja sitähän voi tietenkin säädellä sen mukaan, mikä on oman maun mukaista. Alkuperäiseen pääruoan kastikkeeseen kuului kookoskerma,  mutta kun käytin kookosmaitoa, paksunsin kastiketta maizenalla.

Balilaiseen keittiöön kuuluu runsaasti vihanneksia ja niinpä tässäkin alkuruoassa keskitytään niihin. Alkuruoka maistui ihan kuin olisi ollut jossain idässä... Balilla en ole koskaan käynyt, mutta Thaimaassa saa samanlaisia makuja. Pääruoka oli myös suussasulavaa, Thai-keittiö, Intialainen tai Balilainen ruoka - kaikki maut herättävät mielikuvia lomasta ja vievät kielen mennessään. Aloitin ruoan tekemisen kanaan tulevasta tahnasta, sillä sen pitää antaa kiehua kokoon noin tunnin ajan. Maapähkinäoperaatio oli vuorossa sitten ja seuraavaksi tein salaatinkastikkeen ja sitten pilkoin vihannekset ja kanan ja sen jälkeen kiehautin vihannekset ennen kuin aloitin kanakastikkeen tekemisen. Jokainen tekee tietenkin omassa järjestyksessään, mutta näin sain kaiken valmiiksi suurin piirtein yhtä aikaa.

VIHANNESSALAATTI PÄHKINÄKASTIKKEELLA

pähkinäkastike
200 g maapähkinöitä (kuorittuja)
3 valkosipulinkynttä
½ tulinen chili
2 tl tuoretta inkivääriä
2 rkl makeaa soijakastiketta
1 rkl ruokosokeria
2½ dl vettä
1 tl suolaa

Laita kaikki ainekset blenderiin ja sekoita hienoksi.

SALAATTI

1 dl pitkiä papuja pilkottuna (n. 4 cm paloihin)
1 dl pinaattia silputtuna
1 dl kaalia viipaloituna ohueksi
1 dl sokeriherneitä pilkottuna (2-3 osaan)
1 dl mung-pavun ituja
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria rouhittuna
2 rkl paahdettua sipulirouhetta (esim. Pirkka)
2 rkl maapähkinöitä (tai cashew-pähkinöitä)
makeaa soijakastiketta

Kiehauta kaikki vihannekset pikaisesti erikseen ja laita ne sen jälkeen jääpaloilla täytettyyn astiaan, ettei kiehuminen jatku ja vihannekset jäävät rapsakoiksi.
Pinaatit kiehumassa parin minuutin verran.
Vihannekset laitetaan jääpalojen sekaan heti kiehauttamisen jälkeen. Tässä pinaatit, kaalit, pavut ja sokeriherneet.
Valuta kasvikset ja poista jääpalat, kunnes sekoitat niihin kastikkeen. Paahda kuivalla pannulla joko kuoritut maapähkinät tai cashew-pähkinät kunnes ne saavat vähän väriä. Pilko ne veitsellä pieneksi rouheeksi. Koristele salaatti pähkinä- ja sipulirouheella.
MAUSTEISTA KANAA KOOKOSKASTIKKEESSA
 
Maustetahna kanalle (chicken spice paste)
1 habanero chili (tulinen)
1 shalottisipuli
3 valkosipulinkynttä
parin sentin pala inkivääriä
2 rkl kurkumaa
1 dl kuorittuja maapähkinöitä
2 rkl ruokosokeria
1 1/4 dl öljyä
1 sitruunaruoho
2 laakerinlehteä
2 tl suolaa
1 dl vettä

Pilko veitsellä pieniksi chili, sipulit ja inkivääri ja lisäksi maapähkinät esim. blenderissä. Laita kattilaan yhdessä muiden aineiden kanssa, sitruunaruoho tosin kannattaa myös paloitella.



Maustetahna saa kiehua kunnolla kokoon. Varo kuitenkin ettei se pala pohjaan eli sekoittele tasaisin väliajoin.
KANAA KOOKOSKASTIKKEESSA
n. 800 g kanaa
2 rkl öljyä
2 dl kanan maustetahnaa
1 sitruunaruoho
1 laakerin lehti
1 rkl kuivattuja Kaffirlimen lehtiä (Santa Maria)
2 dl kanalientä (kuumaa vettä ja puolikas kanaliemikuutio)
1 prk (400g) kookosmaitoa
1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
½ limen mehu
baby-porkkanoita
päälle: sipulirouhetta, Kaffirlimen lehtiä
Pilko kanat pieniksi paloiksi.
Laita pannuun öljy kuumenemaan. Lisää maustetahna ja sekoittele miedolla lämmöllä pari minuuttia. Lisää pieneksi pilkottu sitruunaruoho ja laakerin lehti sekä kaffirlimen lehtimurska. Sekoittele pari minuuttia. Lisää kananpalat ja sekoittele, kunnes niihin tarttuu mausteseosta.
Kaada sekaan kanaliemi ja anna kiehua taas pari minuuttia. Kaada kookosmaito, sekoita ja anna kiehua hiljalleen kunnes kanat ovat kypsiä. Tässä vaiheessa voit lisätä pari kourallista baby-porkkanoita, jos haluat. Itse laitoin myös kirsikkatomaatteja, mutta ne eivät mielestäni sopineet tähän. Mausta suolalla, mustapippurilla ja limen mehulla. Maista.
Oma kastikkeeni ei siis juurikaan paksuuntunut, joten sekoitin puoleen desiin kylmää vettä ruokalusikallisen maizenaa, jolloin kastikkeesta tuli helpommin puikoilla syötävää. Ripottele päälle paahdettua sipulirouhetta ja kaffirlimen lehtimurskaa.
Tarjoa kanakastike keitetyn riisin kanssa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti