sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

METSÄ, MUSTIKOITA, PIIRAKKAA :)


 Mustikoiden poimiminen poimurilla on nopeaa ja mukavaa, huolimatta hyttysistä ja kärpäsistä ja paarmoista ja kaikista Suomen kesän ötököistä :) Tämä kesä on taas yksi mustikoiden poimijoiden suosikkikesä - mustikoita riittää! Poimiminen on siis mielestäni ihan mukavaa, mutta perkaaminen ei. Kun kerää mustikoita poimurilla, roskia tulee enemmän kuin laki sallii. Sen jälkeen myös perkaaminen kestää suurin piirtein yhtä kauan kuin itse kerääminen...huoh! No, onneksi on keksitty kertishanskat, joten kaikki kynnen aluset eivät ole rupeaman jälkeen ihan sinisenä :) Ja parasta kaiken ahkeroinnin jälkeen on tietenkin leipoa mustikkapiirakkaa, aaahhh !

Taikina:
2 ½ dl maitoa
1 pss kuivahiivaa
½ dl sokeria
1 tl suolaa
75 g margariinia
n. 1 muna
n. 7 dl vehnäjauhoja

Kuumenna maito n. 42 C eli vähän lämpimämmäksi kuin käden lämpö. Sekoita joukkoon (helpoimmin monitoimikoneella) sokeri, suola ja n. 3/4 osaa jauhoista, joihin on sekoitettu kuivahiiva. Lisää sekaan melkein koko kananmuna, jonka olet pienessä kupissa kevyesti vatkannut "rikki". Säästä loppumuna voiteluun. Vaivaa hetken ja lisää loput jauhot. Vaivaa. Lisää jauhoja, jos taikina ei irtoa kädestä tai kulhosta. Anna kohota n. ½-1 tuntia.

Päälle:
n. 5dl mustikoita
2-3 rkl perunajauhoja
n. ½ dl sokeria (tai vähän enemmän)
Taikinan noustessa survo mustikoita jonkun verran, sekoita joukkoon sokeri ja perunajauhot.

Vaivaa kohonnutta taikinaa hetken ja kauli levyksi. Jätä taikinaa vähän ristikkoa varten. Nosta reunoja hiukan ja levitä mustikkasurvos pinnalle. Tee lopputaikinasta nauhoja ristikoksi. Voitele munalla taikinareunat ja -ristikot.
Paista n. 200 C n. 15-20 min.

1 kommentti:

  1. Mustikat ja puolukat on näppärästi ja tosi nopeasti putsattavissa imuriin liitettävällä laitteella...ei 10 litraa marjoja tunnu missään. Meillä aivan ehdoton laite jo lähes kymmenen vuoden ajan. Suosittelen kaikille enemmän marjoja poimiville. :)

    VastaaPoista