keskiviikko 22. toukokuuta 2013

MELKEIN ITALIALAINEN ILTA
 Kun aloittelin blogin pitoa noin vuosi sitten, kirjoitin yhtenä kesäisenä hetkenä italialainen iltapäivä -kirjoituksen. Se tuli tänään mieleeni, kun mietin mitä ruokaa laittaisin...
 
Italialainen Mamma ottaa liedelle ison padan ja tutkii kaappiensa sisältöä. Pastaa on aina jokasorttista, tänään hän nappaa kourallisen spagettia pitkulaisesta lasipurkista. Pilkkoo ne sormen pituisiksi palasiksi ja heittää reiluun litraan kiehuvaa vettä. Palvikinkkua on tällä kertaa viipaleina, joten muutaman siivun hän pilkkoo valmiiksi. Jauhettua naudan lihaa on paketissa, joten se laitetaan pannulle ruskistumaan.
 
Tutkittuaan kaappeja, Mamma nostaa pöydälle suuren, mehevän sipulin ja tuhdin porkkanan sekä paprikan puolikkaan. Silppuaa sipulin ja raastaa karkealla raastimen terällä porkkanan kauniiksi, oranssiksi keoksi ja kuutioi pieniksi paprikan. Jauhettu liha tirisee pannulla ja sinne Mamma heittää sekaan sipulisilpun ja sekoittelee sitä puisella lastallaan, kunnes liha on ruskeaa ja sipuli kuullottunutta.
 
Spagetit ovat kiehuneet jonkin aikaa, joten Mamma laittaa sekaan porkkanaraasteen ja paprikakuutiot. Häränlihafondia lusikallinen, tomaattipyrettä reilu lusikallinen ja puoli desiä ketsuppia, sitten pitääkin jo maistella...Suolaa teelusikallinen ja rouhittua mustapippuria myllystä reilusti. Mamma ottaa lusikan, maistelee ja maistelee. Kaataa sekaan paistetut lihat ja kuutioidun kinkun.
Kaapista löytyy vielä puolikas purkki papuja, pakastimesta muutama herne... Sekaan vaan. Jokohan olisi tarpeeksi ruokaisaa perheelle? Koristeeksi muutama persilja.
 
Tuoksu on ihana, enää ei puutu kuin lasillinen hyvää punaviiniä.
Siinä kohtaa havahdun ja huomaan, että toisin kuin Italiassa varmaan joka kodissa, meillä ei ole yhtään punaviiniä keskiviikkona! No, huokaus, lautaset pöytään ja syömään. Tämä mamma on ainakin hoitanut perheelle padallisen herkullista keittoa!
KESKIVIIKON MINESTRONE
 
n. 100 g spagettia
1½ l vettä
400 g naudan jauhelihaa
1 sipuli
muutama siivu palvikinkkua
1 iso porkkana
½ paprika
½ purkkia kidney-papuja
½ pss pakasteherneitä
1 rkl häränliha fondia
1½ rkl tomaattipyreetä
½ dl ketsuppia
1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria 

 


1 kommentti: